Keşfedildiği günden bu yana güzelliğin, gücün, saflığın ve başarının sembolü olmuş nadir zenginliklerden biri olan altının doğal güzelliği onu haklı bir şekilde değerli kılmakta ve aynı zamanda dünyanın en avantajlı metali olarak değerlendirilmektedir. İyi bir elektrik iletkeni olmasının yanı sıra kararmayan yapıya sahip olduğundan oksitlenme yapmaz. Kırılmadan işlenebilen altın, dövülebilir ve şekillendirilebilir bir madendir.
Altın aynı zamanda bir para birimi ya da parasal varlık olarak da düşünülebilecek yatırımlardan biridir. Yakın zamana kadar dünya çapındaki birçok para birimi altın tarafından destekleniyordu. Altın standardı uzun süredir terk edilmiş olmasına rağmen altın, ekonominin çalkantılı zamanlarında dahi zenginliği korumak için “güvenli liman” olarak çok etkin bir şekilde kullanılmaktadır.
2012-2013 yıllarında altın fiyatlarının yükselmesi ile birlikte halk, gramajı daha düşük ve fiyatı daha uygun olan ürünlere ilgi göstermeye başlamıştır. Bu ilginin sonucunda “gram altın ilk ne zaman çıktı?” sorusunun cevabı olarak 2016 yılında gram altın, yarım gram altın, yarım çeyrek gibi yeni altın çeşitlerinin piyasaya çıkarıldığı söylenebilir. 2016 yılında halka ulaştırılmaya başlanan ve tescilli olan gram altının saflığının 1000 üzerinden değerlendirilmesine milyem denilmektedir. 24 ayar gram altın %99.9 saflıktadır ve milyem değeri 999,9’dur. 2016 yılında gram altın ilk çıkış fiyatı 102 TL bazında seyrederken 2016 sonlarına doğru fiyat artışı yaşayarak 131 TL bazına gelmiştir.
Nadir Metallerden Altının Tarihi
Altın; Romalılar, Mısırlılar ve diğer erken dönem uygarlıklarının eski zamanlarında keşfedildi ancak insanların bu nadir bir metal olarak değerlendirilen altınla ilk kez ne zaman ve nerede temasa geçtiği konusunda çok fazla anlaşmazlıklar bulunuyor. Eski Mezopotamyalılar tarafından altının keşfedildiği ve dünyanın ilk altın takılarından bazılarının yapımında kullanıldığı dönem MÖ 2600'lerdir. Bin yıldan uzun bir süre sonra MÖ 1223'te ise Mısır firavunu Tutankhamun'un mezarını inşa etmek için altın kullanılmıştır.
MÖ 700'de ilk altın sikkeler üretilmiş ve altının sonsuza kadar para kavramıyla iç içe olma yolunda ilerlemesi sağlanmıştır. MÖ 564 yılı içerisinde Lidya Kralı Kroisos, altın arıtma tekniklerini geliştirmiş ve ilk uluslararası altın para birimini kurmuştur. Romalılar daha sonra Yunanlıların madencilik teknolojisini geliştirerek altın bulma olanaklarını genişletmeye devam etmişlerdir. Modern zamanlara yaklaşırken, 1300'de değerli metallerin kalitesini tespit etmek ve doğrulamak için ilk damgalama sistemleri Londra'da kurulmuştur.
* Bu bir yatırım tavsiyesi değildir.