Sepetim( 0 ürün )

SEPETİNİZDE ÜRÜN BULUNMAMAKTADIR!

Altın Yatırımı Enflasyona Karşı Korur mu?

4 dk okuma süresi

Altın Yatırımı Enflasyona Karşı Korur mu?

TÜİK'e göre yıllık enflasyonun yüzde 14.60'a yükseldiği belirtildi. Açıklanmış olan enflasyon verileri alım gücünün daha da düşeceğini gösterdi. İnsanlar ellerinde bulundurduğu yatırımı nasıl değerlendireceği konusunda endişeli hale geldi. Doğal olarak kafalarda oluşan sorulardan biri de enflasyona karşı en iyi yatırım hangisi şeklindedir.  

 

 

Altın fiyatlarının büyük çoğunluğu, mücevher ve endüstriyel son kullanıcılar veya altın madenciliğinden ziyade yatırımcılar tarafından belirlenir. Yatırımcı varlıkları yükselişe geçerse, altının fiyatı yükselir. Yatırımcı portföyleri düşüş eğiliminde ise veya başka yerlerde daha iyi fırsatlar görürse, altının enflasyon karşısında erimesi muhtemel hale gelir. Bu da altın yatırımı doğru mu sorusunu akıllara getirir. Bir kriz durumunda koruma isteniyorsa, fiziksel nadir metal altına sahip olmak doğru bir tercih olacaktır.

 

 

Uzun Vadede Altın Yatırımı

Uzun vadede altın yatırımı güvenli bir yol olarak kabul edilir. Piyasa düşüş zamanındayken güvenli bölge olması gereken altın, piyasa fiyatlarından bağımsız hareket eder. Bu doğrultuda, tarih gösteriyor ki piyasa yükseldiğinde altın fiyatı doğru orantılı olarak hareket etmeyebilir. Sonuç olarak da altın yatırımı doğru bir değerlendirme olmayabilir. En belirgin yatırımcı hareketlerinden biri; fiyat düşüşü beklendiğinde altına yönelmektir. 

 

 

Fiziki altın yatırımı depolama ve sigorta maliyetleri gerektirebilir. ‘’Güvenli Liman’’ olarak tabir edilen altın, inişli çıkışlı hareketler sergileyebilir. Göz ardı edilemeyecek olan bu değişimlere bakıldığında en iyi altın yatırımı farklılaştırılmış bir portföyün içerisinde yer alması olacaktır. En iyi sonucu vermesi için en mantıklı altın yatırımı düşüşe geçen borsa için koruma görevi görmesidir. Altın uzun vadede nasıl dayanır ve altın güvenli yatırım mı sorusuna cevap olarak şunlar söylenebilir;

 

 

* Enflasyona karşı koruyucu olması altını uzun yıllardır dayanıklı bir yatırım olarak gösteriyor.

* Genele bakıldığında diğer yatırım araçlarının altına oranla daha iyi performans gösterdiği belirlenmiştir.

* Kısa süre içerisinde gerçekleşen altın fiyatlarının iniş çıkışı bazı durumlarda ön plana çıkmasını sağlayabilir.

* Belirli zamanlarda yükselme eğiliminde olan altın, ülkelerdeki enflasyon oranının artması ve karışıklık durumlarında yükselir. 

* Pandemi dönemi ve bunun ardından meydana gelen Rusya-Ukrayna savaşı neticesinde altın 2020 yılı değerlerinin üzerine çıkmıştır.

 

 

Altın Yatırımı Yapmanın Püf Noktaları

Maden şirketlerinin değerli ve nadir metallerine ya da hisselerine yatırım yapan fonlar ve borsa yatırım fonları, daha likit ve düşük maliyetli bir yatırım yöntemi sunar. Diğer nadir ve değerli metallerle karşılaştırıldığında, altın daha erişilebilir durumdadır. Külçe altınları her ağırlıkta bulmak mümkündür ve altın yatırımı nasıl yapılır sorusu için yeni yatırımcılara oldukça uygun bir seçim olduğu söylenebilir. 

 

 

Altın takılar, yatırımcısının altın takma keyfini yaşamasını sağlar. Altın, mücevherlerin genel değerini ve görünümünü geliştirmek için genellikle diğer değerli ve nadir metallerle birleştirilir. Parçalar genel olarak bir sonraki nesle aile yadigarı olarak aktarılır ve parçanın kendisinin ötesinde duygusal bir değer vardır. Altın takılar, bir yatırım olarak düşünülüyorsa en iyi seçenek değildir. Çünkü perakende fiyatı erime değerini aşacaktır. Bunun nedeni, ilgili işçilik ve perakende satış fiyatıdır.

 

 

Altın piyasasına daha likit ve düşük maliyetli bir giriş yapmak isteyen yatırımcılar için altın yatırımı hakkında bilgi verilmesi gerekirse, yatırım fonlarının ve borsada işlem gören fonların değerlendirilebileceği söylenebilir. 

 

 

Enflasyona karşı altın yatırımı, doğru koşullarda iyi bir seçenektir. Başarılı yatırımın anahtarı, hangi koşullarda bir varlık seçileceğini bilmektir. Altın risksiz değildir. Tüm finansal varlıklar gibi enflasyona karşı yatırım için altını tercih etmek de sermaye kaybetme risklerini beraberinde getirir. Altın yatırımı yapmak için farklı yollar izlenebilir. Nadir metal olan altına yatırım için 3 farklı seçenek vardır. Direkt altın satın alınabilir, altın fon değerlerine bakılarak bunlar satın alınabilir ya da altın opsiyonları satın alınabilir.

Makaleyi Paylaş

Haber bültenimize abone ol

Haberleri ve güncelleştirmeleri almak için e-posta adresinizle kaydolun.

Abone Ol'a tıklayarak Şartlar ve Koşullarımızı kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.

Kolay ve zahmetsiz bir şekilde Altın ve Gümüşe ulaşmanın en hızlı yolunu
NadirGold Mobil uygulamamızı şimdi indirin