Sepetim( 0 ürün )

SEPETİNİZDE ÜRÜN BULUNMAMAKTADIR!

2022 İtibarıyla Dünyadaki Altın Rezervi Toplam Ne Kadar?

3 dk okuma süresi

Dünyada Altın Rezervleri

Altın; göz alıcı sapsarı rengi ve pırıltısı ile göz dolduran, kendi element dünyasında başka elementlerle tepkimeye girmeyen, hava olaylarından etkilenmeyen ve yıl içerisinde paslanmayan, donuklaşmayan ve kararmayan bir maddedir. Üstelik dövülüp şekil verdirilebilir ve de bugünün koşullarında asla popülaritesini bozmayan ağır bir materyalledir. Kendi element takımında altın çok değerli olup simgesi AU’dur. Altın geçmişten günümüze kadar dünya genelinde çok talep görülen bir elementtir. Altın o kadar eski bir elementtir ki yaşanmışlığı Mısır dönemine kadar uzanmaktadır. Yunanlılar, İranlılar, Makedonyalılar, Asurlular, Sümerler, Lidyalılar ve Amerika kıtası gibi birçok eski medeniyetler günümüze kadar altına çok önem verilmiştir.  Değerli olması, fiziksel şartlara dayanıklı olması, zor bulunması, ticaret yönünden büyük anlamları olması gibi birçok önemli noktalardan dolayı tüm dünyada altın bulma yatakları tesisler kurulmuştur. Bu tesisler dünyanın tüm ülkelerinde rağbet görmesinin yanında Türkiye'de tesisler kurulmaya başlanmıştır. Altın elementi zamanla değeri günden güne artmıştır. Ekonomi anlamında önemli bir yere sahip olan altın elektrik ve elektronik sanayi yerlerinin birbirlerine bağlantı yapımında terminallerin baskı yapan devirlerin ve yarı iletkenlik yapabilen tüm sistemlerin içerisinde kaplamasında saklanmasında çokça kullanılmaktadır çünkü altının iletkenliği gümüş ve bakır elementlerinden sonra yüksek orandadır.

 

 

Dünyada Altın Madeni Haritası

Altın en eski çağlardan günümüz zaman koşullarına kadar değerliliğini yitirmemiş yegâne elementlerden biridir. Bu değerliliğinin öneminden dolayı tarihte savaşlar çıkmış, kayıplar olmuş ve yaşamlar farklılaşmaya başlamıştır. En eski medeniyetlerde altın nadir bulunan bir element niteliğindeydi. Ama altın bulunması ve değerlendirilmesi konularında yeterli bilgi ve deneyim yoktu ama zamanla yoğun araştırmalar sonucu bilgi birikimlerinin artması ve yeni yerlerdeki alan keşifleri sonucu altın madeni yatakları tespit edilmeye başlanmıştır. Bu altın madenleri sayesinde insanlık bambaşka bir yaşam döngüsüne başlamıştır. Özellikle ticaretin en büyük yönergesi olan altın dünyada en kar getiren ürünler arasında ilk sırayı almıştır. Bu nedenle hem birlik beraberlik adına hem ortak kullanımların adil oranlarda dağıtılması ve hem de ekonomik anlamda istenmeyen fiyat dengesizlikleri kontrol almak adına dünya ülkeleri bir araya gelerek Dünya Altın Konseyi (World Gold Council-WGC) kurulmuştur. Dünya Altın Konseyi 1987 yılında kurulmuştur. Altın konseyi Londra ve Birleşik Krallıktır. Bu konsey sayesinde altın piyasası dengede tutulması amaçlanmıştır. Amaç doğrultusunda tüm ekonominin farklı boyutlarından destek sağlanmıştır. Bu konsey sayesinde analizlerle ortaya çıkarılan verilerle dünya ülkelerinde bulunan altın rezervleri tespit edilmiştir. Bazı ülkelerde nadir altın bulunduğundan altın konseyinin listesine girememiştir. 

 

 

Dünyada Altın Ne Kadar Var?

Dünya altın rezervi son yapılan araştırmalara göre geçmişten bugüne kadar altın madenlerinden çıkarılan dünyada altın miktarı 201 bin 296 ton olduğu saptanmıştır. Çıkarılmayan dünyada altın rezervi 3 bin ton olduğu bildirilmiştir. Tüm dünyadaki altın rezervi 53 bin ton altın olduğu bilinmektedir. 2022 Dünya Altın Rezervi Altın konseyine göre on sekiz yıl içerisinde yeni keşifler olmazsa tahminen 18 yıl içinde yok olacağını bildirmiştir. Bir yılda ortalama üç bin tona yakın üretim yapılmaya devam edilirse ortalama olarak dünyadaki altın rezervi 18 yıl içinde tükeneceği ortaya çıkmıştır. Dünyada çıkarılan altın rezervelerinden çıkarılan altınlar nerede sorusunu akıllara getiriyor. Bu sorunun en güzel cevapları şu şekilde veriliyor; Dünyanın en yüksek altın rezervine sahip olan ülkelerden Çin, ABD, Hindistan gibi ülkeler küresel mücevher talebinin yüzde ellisinden fazlasını karşıladığı için çıkarılan altınlar mücevher şeklinde tutulmasıdır. Bir diğer etken borsa yatırım amaçlı fonlar için 44 bin tondan fazla altın tutulmasıdır. Son olarak da elektronik, diş hekimliği, uzay çalışmalarında elektronik işlemlerde sıkça altın tercih edilmektedir.

Makaleyi Paylaş

Haber bültenimize abone ol

Haberleri ve güncelleştirmeleri almak için e-posta adresinizle kaydolun.

Abone Ol'a tıklayarak Şartlar ve Koşullarımızı kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.

Kolay ve zahmetsiz bir şekilde Altın ve Gümüşe ulaşmanın en hızlı yolunu
NadirGold Mobil uygulamamızı şimdi indirin