Sepetim( 0 ürün )

SEPETİNİZDE ÜRÜN BULUNMAMAKTADIR!

Türkiye'de Altın Madeni Yatakları Hangi Bölgelerde Yer Alıyor?

4 dk okuma süresi

Altın Madeni Yatakları

Altın; göz alıcı sapsarı rengi ve pırıltısı ile göz dolduran, doğada saf halde başka elementlerle tepkimeye girmeyen, hava olaylarından etkilenmeyen ve yıl içerisinde paslanmayan, kararmayan, şekil verilebilir ve de günümüz koşullarında asla popülaritesini kaybetmeyen ağır metallerden biridir. Kendi element takımında altın çok değerlidir ve simgesi Au’dur. Altın geçmişten günümüze dek dünya genelinde çok talep görmüş ve görecek bir elementtir. Altın o kadar eski bir elementtir ki tarihi Eski Mısır dönemine kadar uzanmaktadır. O zamanlarda nadir bulunan altın, çok değerli bir konumdadır. Değerli olması, fiziksel şartlara dayanıklı olması, zor bulunması, ticari açıdan büyük değere sahip olması gibi birçok önemli noktadan dolayı altın madeni yatakları, tesisler kurulmuştur. Bu tesisler dünyanın tüm ülkelerinde rağbet görmüştür ve Türkiye'de de tesisler kurulmaya başlanmıştır. Uzman ekipler tam donanımlı olup altın elementinin nerede ve nasıl bir halde bulunabileceği hakkında yeterli bilgi birikimine sahiptir.

 

 

Altının Tarihçesi

Altın en eski çağlardan günümüz zaman koşullarına kadar değerliliğini yitirmemiş yegâne elementlerden biridir. En eski medeniyetlerde altın nadir bulunan bir element niteliğindeydi. Zaman içinde yapılan yoğun araştırmalar ve yeni yerlerdeki alan keşifleri sonucunda altın madeni yatakları tespit edilmeye başlanmıştır. Bu altın madenleri sayesinde insanlık bambaşka bir yaşam döngüsüne başlamıştır. Özellikle ticaretin en büyük yönlendiricisi olan altın, dünyada en kâr getiren ürünler arasında ilk sırayı almıştır. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de altın önemli bir konumda bulunur. Türkiye'de altın madenleri, ticari ve ekonomik açılardan çok önemli bir yere sahiptir. Ekonomi için bir ihtiyaçtır ve doğal olarak altının nasıl çıkarıldığı sorusu akla gelmektedir. Altın çıkarılma işlemi birçok aşamadan geçmektedir. Altın, erimiş kayaçların zamanla fiziksel etkiler sonucu oluşmuş katmanlar arasında yoğrulmasıyla oluşmaktadır. Bu oluşumda doğa olaylarından fiziksel etmen oluşturmakta olan yağmur, rüzgar ve sel gibi durumların etkisi büyüktür. Altın, doğada saf bulunmadığından dolayı ve diğer maddeler ile karışımlı halde olduğundan dolayı bazı işlemlerden geçmesi gerekmektedir. Türkiye'de altın madeni yatakları içerisinde büyük makinalar ile topraklar kazılıyor, büyük kaya parçaları parçalanıyor ve büyük mikserlerde öğütülüp elenerek altın çıkarma işlemi tamamlanıyor. Öğütülen maden parçacıkları karıştırma tanklarına boşaltılıyor. Karıştırma tankların içerisinde sodyum siyanür ve hafif oksitleyici karışımlar yer alıyor. Uzun araştırmalar sonucunda siyanürle yapılan arındırma ve temizleme işlemleri sonucu nadir altın parçacıkları ortaya çıkarılıyor. Bu işlem en yaygın altın çıkarma işlemlerinden birisidir.

 

 

 

 

Türkiye’de Altın Yatakları

Türkiye’de altın yatakları birçok şehirde yer almaktadır. Bu nedenle birçok ilde altın rezervi bulunmaktadır. Türkiye’de altın madenciliği çok yaygın olduğundan Türkiye dünyada tüketiciden ziyade üretici olarak anılmaktadır. Türkiye, dünyada en önemli altın ihracatçılarından birisidir. Türkiye'de altın madenciliği özel statülü tüzel kurumlar tarafından dikkatlice yürütülmektedir. Uzman ekiplerce yapılan çalışmalara özveriyle devam edilmektedir. Türkiye’de altın yatakları dünya ekonomisindeki altın ivmesine göre sadece %5’lik kısmına hitap etmektedir. Buna rağmen ülkemizin birçok ilinde faal olan ve işletilen birçok yer vardır. Türkiye’de altın çıkarılan yerler şu şekilde sıralanmaktadır: Artvin ilinin Hot ilçesi, Balıkesir ilinin Çoraklık, Kubaşlar, Kızıltepe ve İvrindi ilçeleri, Çanakkale ilinin Lapseki, Kirazlı, Küçükdere, Madendağ ve Akbaba ilçeleri, Eskişehir ilinin Kaymaz, Sivrihisar, Midi ve Mescitli ilçeleri, İzmir ilinin Ovacık, Efemçukuru ve Seferihisar ilçeleri, Kayseri ilinin Kaş ve Öksüt mevkileri, Manisa ilinin Sart ilçesi, Sivas ilinin Bakırtepe ilçesi, Uşak ilinin Kışladağ ilçesidir. Ayrıca Ankara ilinin Gicik ilçesi, Hatay ilinin Kisecikköy-Akıllıçay ilçelerinde de altın madenleri vardır.

Makaleyi Paylaş

Haber bültenimize abone ol

Haberleri ve güncelleştirmeleri almak için e-posta adresinizle kaydolun.

Abone Ol'a tıklayarak Şartlar ve Koşullarımızı kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.

Kolay ve zahmetsiz bir şekilde altın ve gümüşe ulaşmanın en hızlı yolu
NadirGold Mobil uygulamamızı şimdi indirin